Ajutor VITAL - Tu chiar poți salva
un apel de implicare activă în cazurile de urgențe veterinare
O creștere semnificativă în acest an a cazurilor de cruzime extremă asupra animalelor, precum bătăile și loviturile în cap, neglijența gravă și accidentele de mașină, adesea intenționate, atât în rândul adulților, dar și al minorilor, stă la baza unui nou proiect al asociației pentru protecția animalelor Sache. Aceasta lansează campania de donații Ajutor VITAL - Tu poți salva, pentru a contribui la două aspecte esențiale pentru o societate sănătoasă: educarea și impulsionarea oamenilor să se implice atunci când văd cazuri de cruzime în rândul animalelor.
Cercetările arată că animalele rănite pot rămâne în stare critică între 3 și 30 de zile fără ajutor. Este important să recunoaștem un animal abuzat: privat de libertate, sănătate, resurse sau care este victimă a violenței de orice fel. Toate aceste situații reies clar din legile promovate în cadrul campaniei.
Situația de pe teren o confirmă: 9 din 10 animale tratate gratuit de Sache ajung la clinică după minim 2-3 zile, și până la 10-14 zile de suferință, timp în care nu primesc îngrijire medicală, sunt incapabile să se hrănească sau să se hidrateze și de obicei mai suferă alte fracturi multiple sau leziuni grave. Cazuri extreme au avut de așteptat și până la 2-3 luni până să fie preluate din stradă de un binevoitor.
Andreea Conicescu, medic veterinar Sache Vet, relatează: „Astfel de întârzieri se pot dovedi fatale. Timpul în care animalele rămân fără ajutor este o cursă contracronometru între viață și moarte. În această perioadă, șansele lor de supraviețuire și de recuperare completă scad dramatic, iar rănile se agravează. Vedem zilnic efectele devastatoare ale pasivității, care nu este doar o simplă lipsă de acțiune, ci devine un act de cruzime în sine. Cazurile care ajung la noi sunt adesea rezultate ale unei suferințe prelungite, ce putea fi prevenită. Indiferent că este neintenționată, sau motivată de nepăsare, lipsă de informații, de resurse, de speranță de salvare, pasivitatea devine un factor care poate contribui la moartea unor suflete nevinovate care nu pot striga după ajutor.”
Aceste situații indică carențe în educația și gradul de empatie al generației actuale, crescute într-un mediu în care problema animalelor fără stăpân este încă gestionată prin așa-numita eutanasie în masă, otrăvire sau alte mijloace care nu sunt deloc eficiente, în detrimentul programelor de sterilizare și educație. Actele de cruzime s-a demonstrat că sunt frecvent asociate cu comportamente antisociale ulterioare, manifestate încă de la o vârstă fragedă. Drept urmare, printre autorii actelor de violență asupra necuvântătoarelor au început să se numere din ce în ce mai mulți minori.
De asemenea, expunerea repetată la suferință duce la epuizare emoțională, tradusă de specialiști prin „burnout empatic” sau „compassion fatigue”. Acesta este un mecanism de autoapărare prin care oamenii ajung să-și spună că „nu îi pot salva pe toți” pentru a-și menține un anumit nivel de sănătate mentală și a se proteja de sentimente de neputință și copleșire. Însă în realitate, cei mai mulți oameni nu salvează de fapt niciun animal, iar fiecare viață contează și poate fi ajutată cu minim de efort. Un mic ajutor salvează în cadrul urgențelor veterinare mult chin, pentru că animalele nu se pot trata singure.
Laura Fincu, fondatoarea Asociației Sache, declară: „Violența asupra animalelor are impact profund în societate și recidivează asupra oamenilor, așa că un prim pas important este informarea: este nevoie ca autoritățile să organizeze campanii de prevenție și educație, ca oamenii să afle că există o lege pentru protecția animalelor și să se familiarizeze cu procedurile pentru raportarea cruzimilor. Majoritatea celor care ne contactează pentru ajutor nu știu încotro să se îndrepte.”
Prin noua linie de donații SMS cu textul VITAL la numărul 8835 se virează 5 EURO lunar spre urgențele veterinare care sunt tratate în cabinetul și viitorul spital veterinar Sache. Această sumă asigură o zi de tratament pentru o urgență veterinară de grad scăzut. Capacitatea asociației de a salva și trata depinde exclusiv de implicarea susținătorilor.
Fondatoarea Asociației Sache, Laura Fincu, declară: „În prezent, Sache gestionează 35 de cazuri grave internate la clinică, provenind din 8 județe ale țării. Această realitate pune o presiune imensă pe echipa noastră formată din 16 membri dedicați, care lucrează aproape non-stop pentru a oferi îngrijirea necesară acestor animale. Volumul de muncă și severitatea diagnosticelor reflectă o nevoie acută de sprijin și de resurse suplimentare. Fiecare oră contează în lupta pentru supraviețuire, iar numărul în creștere al cazurilor grave arată că suferința animalelor depășește cu mult capacitatea actuală de intervenție. Este timpul să privim în jur, în ochii plin de speranță a animalului rănit, să acționăm și să salvăm.”
Campania asociației o aduce în prim plan pe Luna, o cățelusă de doar trei luni, care a fost tăiată cu sapa după ce a trăit în condiții de neglijență extremă. Fapta a scăpat nepedepsită din lipsa implicării martorilor, dar Luna a putut fi salvată cu ajutorul primului program social de tratamente gratuite din țară oferit de Sache, dedicat animalelor vulnerabile. Ea este acum într-un lung și anevoios proces de recuperare din cauza rănilor deosebit de grave, care s-au soldat inclusiv cu serioase probleme neurologice, și ulterior va fi disponibilă pentru adopție.
Cazul Lunei este reprezentativ pentru situația sistemică din România, în care animale complet nevinovate, care nu reprezintă nici pe departe un pericol, sunt victime ale unor gesturi atroce de cruzime și violență.
Ce se poate face?
Asociația Sache informează despre existența legii 205/2004, legea privind protecția animalelor, care face referire la diferite situații des întâlnite și prevede pedepse aspre pentru cazurile de cruzime asupra animalelor. Totodată, face referire și la OUG 175/2020 care reglementează existența Birourilor pentru Protecția Animalelor din cadrul Poliției Române. Prin aceste două cadre legislative, fiecare cetățean are ocazia de a se implica activ și gratuit pentru protejarea animalelor aflate în pericol sau în situații de cruzime, precum neglijența și privarea de drepturile asigurate prin lege. De asemenea, în cazul accidentelor rutiere soldate cu animale lovite de autovehicule, inclusiv în mod neintenționat, trebuie acordat primul ajutor, apoi raportat cazul.
Procedurile pe care le are orice cetățean la îndemână:
- în cazurile de cruzime, al urgențelor majore și pericolelor iminente care necesită intervenția imediată a autorităților, se apelează Birourile pentru Protecția Animalelor prin 112 sau prin secțiile locale de poliție. În această situație, animalele sunt preluate de poliție inclusiv de pe proprietăți private și predate Consiliilor Județene ori asociațiilor de protecția animalelor, prin protocol.
- în restul cazurilor de nerespectare a drepturilor animalelor, se pot face sesizări scrise la secțiile de poliție sau online pe site-ul poliției, prin formularul online disponibil aici, completat în doar câteva minute. În sesizare trebuie menționate toate detaliile cunoscute despre respectivul caz, ca poliția să poată constata contravenții și aplica sancțiuni conform legilor în vigoare. Răspunsurile se vor primi în mod obligatoriu în termen de maxim 30 de zile. În cazul în care soluționarea nu este conformă cu fapta, sesizarea poate fi trimisă mai departe către Inspectoratele Generale ale Poliției Române.
Laura Fincu adaugă: „Deși cazurile de cruzime se întâmplă cu o frecvență copleșitoare, se simte lipsa facilităților din partea statului pentru tratarea acestor cazuri, procedurile fiind dificile inclusiv în cadrul structurilor existente, din cauza lacunelor legislative. Asociația face pe această cale și un apel către autorități pentru a interveni cu soluții pentru aceste aspecte cu impact profund asupra societății și imaginii României.”